Succesul Sistemului Garanţie-Returnare: O Inovație Ecologică ce Transformă România

Succesul Sistemului Garanţie-Returnare: O Inovație Ecologică ce Transformă România

România face pași importanți spre un viitor sustenabil prin implementarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), care a atins un nou prag impresionant - colectarea a peste un milion de ambalaje zilnic. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a subliniat progresul semnificativ al SGR, evidențiind colectarea a 18 milioane de ambalaje în luna februarie, o creștere masivă față de cele 30.000 de ambalaje din decembrie anul trecut.

SGR a fost lansat în noiembrie 2023 și presupune ca românii să plătească o garanție de 50 de bani pentru băuturile îmbuteliate între 100 ml și 3 litri. Garanția este returnată consumatorilor atunci când aceștia aduc ambalajele goale la punctele de colectare, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Ministrul a subliniat importanța sesizării Gărzii Naționale de Mediu în cazul în care automatele SGR nu funcționează corespunzător, reiterând că succesul în comerț este legat de satisfacția clienților și că sancțiunile ar trebui să fie ultima soluție după avertismente.

Compania RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A., care gestionează SGR, funcționează pe principiul "not for profit", iar eventualele profituri sunt reinvestite în dezvoltarea sistemului. Consorțiul care a creat compania include trei acționari privați și un acționar public, statul român, prin Ministerul Mediului.

Această inițiativă ecologică nu numai că ajută la reducerea poluării și la creșterea reciclării, dar deschide și noi oportunități în mediul de afaceri, contribuind la economia circulară și la un mediu mai curat pentru generațiile viitoare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;