Stabilitatea dobânzilor în SUA: Fed menține nivelul ridicat în așteptarea stabilizării inflației

Stabilitatea dobânzilor în SUA: Fed menține nivelul ridicat în așteptarea stabilizării inflației

Într-un context economic global marcat de incertitudini, Rezerva Federală a SUA (Fed) a hotărât să mențină dobânzile la un nivel ridicat, cu promisiunea unei politici monetare mai relaxate atunci când inflația se va stabiliza. Miercuri, Fed a anunțat că dobânzile de referință rămân neschimbate în intervalul 5,25%-5,50%, o decizie luată în unanimitate de membrii Comitetului Federal al Pieţelor Deschise (FOMC).

Indicatorii economici recenti arată o extindere solidă a activităților economice, cu un ritm puternic al creării locurilor de muncă și o rată scăzută a șomajului. Cu toate acestea, inflația încă reprezintă o provocare, menținându-se la un nivel ridicat, chiar dacă a scăzut comparativ cu anul precedent. Obiectivul Fed este de a atinge un grad ocupațional maxim și o rată a inflației de 2% pe termen lung.

În pofida presiunilor inflaționiste, membrii Fed sunt optimiști cu privire la economia americană, majorându-și prognoza de creștere a PIB-ului pentru acest an la 2,1%. De asemenea, se așteaptă la trei reduceri de dobândă în 2024, cu un sfert de punct procentual fiecare, și la o inflație de 2,4% în același an. Rata șomajului este anticipată să crească ușor, dar mai puțin decât se temea inițial.

Comitetul a reiterat că va fi necesară o mai mare încredere în scăderea sustenabilă a inflației spre obiectivul de 2% înainte de a considera oportune reducerile dobânzii de referință. Această abordare prudentă a Fed este în acord cu așteptările piețelor și subliniază angajamentul instituției de a asigura stabilitatea economică pe termen lung.

În concluzie, Fed rămâne vigilentă și pregătită să ajusteze politica monetară în funcție de evoluția economică, cu scopul de a asigura o creștere economică robustă și o inflație controlată.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;