Solicitare de Aviz pentru Urmărirea Penală a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei

Solicitare de Aviz pentru Urmărirea Penală a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei

Procurorul general al României, Alex Florenţa, a iniţiat un demers juridic major, solicitând preşedintelui Klaus Iohannis avizul necesar pentru a începe urmărirea penală a fostului preşedinte Ion Iliescu în controversatul dosar al Mineriadei din iunie 1990, conform surselor judiciare citate de Agerpres.

Această mişcare vine după ce, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat toate probele adunate de procurori şi a constatat nelegalitatea rechizitoriului iniţial. Prin urmare, Parchetul Militar este obligat să reia ancheta de la zero, ceea ce include şi solicitarea avizului preşedintelui pentru punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu, care în prezent are 94 de ani.

Dosarul Mineriadei se referă la evenimentele tragice care au avut loc în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, când autorităţile de atunci au decis să folosească forţa împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Acuzaţiile aduse de procurorii militari includ moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea a peste 1.388 de persoane şi privarea de libertate a 1.250 de persoane din motive politice.

Ion Iliescu este acuzat că ar fi fost cel care a dat ordinul pentru evacuarea violentă a manifestanţilor, implicând forţele Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, şi participarea a peste 10.000 de mineri şi muncitori din diferite regiuni ale ţării.

Decizia actuală de a cere aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu marchează un nou capitol în lungul proces de justiţie pentru victimele Mineriadei, unul dintre cele mai întunecate momente din istoria recentă a României.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;