Schimbarea dinamicii geopolitice: SUA își retrag trupele din Niger, lăsând loc influenței crescânde a Rusiei

Schimbarea dinamicii geopolitice: SUA își retrag trupele din Niger, lăsând loc influenței crescânde a Rusiei

Într-o mișcare care marchează o schimbare semnificativă în echilibrul forțelor în Africa de Vest, Statele Unite au convenit să își retragă aproximativ 1.000 de soldați staționați în Niger. Această decizie survine în contextul în care autoritățile militare din Niger, conduse de premierul Ali Mahamane Lamine Zeine, se orientează către o colaborare strânsă cu Rusia.

Informațiile, dezvăluite de oficiali americani sub protecția anonimatului, indică faptul că această retragere face parte dintr-un răspuns la cererea guvernului din Niamey, urmând o întâlnire între Kurt Campbell, numărul doi în diplomația americană, și premierul nigerian.

Înlocuirea prezenței americane va fi asigurată de Rusia, care a trimis deja instructori militari și se pregătește să instaleze un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație. Acest acord de cooperare securitară între Niger și Rusia a fost confirmat după discuții telefonice între șeful junții militare din Niger, Abdourahamane Tchiani, și președintele rus Vladimir Putin.

Nigerul, care până la lovitura de stat din iulie 2023 era considerat un aliat democratic al SUA, Franței și altor țări europene, se alătură acum vecinilor săi Mali și Burkina Faso într-o mișcare de distanțare de partenerii occidentali și de apropiere de Rusia. Această tendință de realiniere politică și militară în regiunea Sahel ridică întrebări cu privire la viitorul influenței occidentale și la creșterea prezenței rusești în această zonă strategică.

Cu această retragere, soarta bazei aeriene germane din Niamey rămâne incertă, adăugând un alt nivel de incertitudine în regiune. Această evoluție reflectă o dinamică geopolitică în schimbare, cu implicații profunde pentru securitatea și stabilitatea în Africa de Vest.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;