România, pe cale să devină lider în tehnologia nucleară cu prima centrală nuclearoelectrică bazată pe SMR

România, pe cale să devină lider în tehnologia nucleară cu prima centrală nuclearoelectrică bazată pe SMR

România este pe punctul de a intra în istoria energiei nucleare prin dezvoltarea primei centrale nuclearelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR), un proiect ambițios susținut de parteneriatul româno-american. La Doicești, în județul Dâmbovița, pe locul fostei termocentrale pe cărbune, se va ridica această inovație tehnologică, cu sprijinul financiar și politic al guvernului Statelor Unite ale Americii.

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a subliniat angajamentul țării sale față de acest proiect, cu o investiție totală de 4 miliarde de dolari, din care 3 miliarde sunt asigurate de Banca EXIM a SUA și 1 miliard de Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA. Este un semn clar al încrederii în tehnologia NuScale, singura tehnologie SMR comercială aprobată de Comisia de reglementare nucleară a SUA (NRC), recunoscută pentru standardele sale de siguranță și securitate.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a evidențiat importanța centrală a energiei nucleare în atingerea obiectivelor de emisii zero și a asigurat că primele reactoare modulare de mici dimensiuni ar putea fi funcționale în intervalul 2029-2030. Acesta a accentuat siguranța tehnologiei NuScale, certificată de NRC, și a exprimat încrederea că România va contribui la viitorul energiei curate.

Proiectul de la Doicești reprezintă o transformare majoră pentru comunitatea locală și pentru România, înlocuind vechiul model pe bază de cărbune cu o tehnologie curată și eficientă. Este un pas înainte către independența energetică și un viitor sustenabil, poziționând România ca un lider în domeniul energiei nucleare la nivel mondial.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;