România în Confruntare Legală cu Pfizer - BioNTech pentru Achiziția de Vaccinuri COVID-19

România în Confruntare Legală cu Pfizer - BioNTech pentru Achiziția de Vaccinuri COVID-19

România se confruntă cu o situație juridică dificilă, după ce gigantul farmaceutic Pfizer, împreună cu partenerul BioNTech, a inițiat proceduri legale împotriva țării noastre. În centrul disputei se află respectarea angajamentelor asumate de Guvernul României pentru comenzile de vaccinuri COVID-19, parte a contractului de aprovizionare semnat cu Uniunea Europeană în mai 2021.

Pfizer și BioNTech își susțin acțiunea prin necesitatea de a respecta obligațiile contractuale, menționând că demersul vine după o perioadă de discuții purtate în spiritul parteneriatului, dar care nu au dus la rezolvarea neînțelegerilor. Companiile au mai avut astfel de acțiuni împotriva Poloniei și Ungariei, pentru motive similare.

Pe fondul acestui context tensionat, procurorii DNA din România au deschis un dosar penal pentru vaccinurile anti-Covid, vizându-i pe fostul premier Florin Cîțu și pe foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă. Acuzațiile se bazează pe achiziția unui număr de doze de vaccin peste necesarul estimat, ceea ce ar fi generat un prejudiciu de peste un miliard de euro.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a menționat că obligațiile contractuale asumate de România produc efecte încă din prima jumătate a anului 2021, exprimându-și speranța pentru o soluție negociată. Totuși, cifrele oficiale arată că din totalul dozelor de vaccin anti-COVID primite, o parte semnificativă a fost vândută, donată sau chiar distrusă datorită expirării, din cauza scăderii cererii de vaccinare.

Situația este complicată și de faptul că România ar mai avea de primit milioane de doze în următorii ani, în condițiile în care consumul actual este mult sub volumul contractat. Ministerul Sănătății susține că se încearcă evitarea achiziției de vaccinuri care nu pot fi folosite și protejarea fondurilor publice, în timp ce negocierile la nivel european continuă.

Această situație juridică și contractul semnat cu Pfizer sunt subiectul unei anchete a DNA și atrag atenția asupra managementului achizițiilor de vaccinuri în timpul pandemiei, cu implicații atât la nivel național, cât și european.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;