ONU Avertizează: Noua Metodă de Execuție din SUA Ar Putea Constitui Tortură

ONU Avertizează: Noua Metodă de Execuție din SUA Ar Putea Constitui Tortură

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a exprimat o profundă îngrijorare în legătură cu adoptarea unei noi metode de execuție în Statele Unite ale Americii, asfixierea cu azot, care ar putea încălca drepturile omului și echivala cu tortura. Kenneth Eugene Smith, condamnat la moarte în Alabama, se confruntă cu riscul de a deveni primul deținut executat prin această metodă controversată.

Conform ONU, asfixierea cu azot, ce induce hipoxia și privează organismul de oxigen necesar supraviețuirii, nu a fost suficient testată și ar putea duce la o moarte dureroasă și umilitoare. Alarmele au fost ridicate și de faptul că procedura nu include sedarea prealabilă, o practică recomandată chiar și în cazul eutanasierii animalelor.

Kenneth Smith, în vârstă de 58 de ani, a supraviețuit deja unei tentative de execuție prin injecție letală, în noiembrie 2022, când personalul penitenciarului nu a reușit să-i administreze corect injecția. Acum, avocații săi contestă noua metodă, argumentând că statul Alabama încearcă să-l transforme pe Smith într-un „cobai” pentru un protocol netestat.

ONU a făcut apel la autoritățile din Alabama să suspende execuția programată și să reconsidere utilizarea acestei metode care ar putea încălca dreptul internațional privind tratamentul crud sau degradant. De asemenea, există preocupări că alte state americane, precum Mississippi și Oklahoma, au aprobat folosirea acestei metode de execuție.

În timp ce susținătorii metodei susțin că aceasta nu ar fi dureroasă, criticile și comparațiile cu experimentele pe oameni subliniază riscurile și necunoscutul asociate cu asfixierea cu azot. Smith, condamnat pentru uciderea lui Elizabeth Sennett în 1988, se află în centrul unei dezbateri etice și juridice intense, cu implicații profunde pentru drepturile omului în SUA.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;