NATO Solicită Chinei Să Înceteze Sprijinul Pentru Rusia în Contextul Conflictului Ucrainean

NATO Solicită Chinei Să Înceteze Sprijinul Pentru Rusia în Contextul Conflictului Ucrainean

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis un mesaj clar către Beijing: dacă China dorește să îmbunătățească relațiile cu Occidentul, trebuie să își retragă sprijinul acordat Rusiei în războiul din Ucraina. Într-un ton neobișnuit de ferm, Stoltenberg a evidențiat faptul că China nu poate menține o poziție ambivalentă, sprijinind în același timp Rusia și afirmând că își dorește relații bune cu Occidentul.

Stoltenberg a subliniat importanța tehnologiei chineze, în special semiconductorii, în susținerea eforturilor de război ale Rusiei. Acesta a menționat că anul trecut, aproape toată microelectronica folosită de Rusia pentru producția de rachete, tancuri și avioane provenea din China, care de asemenea a oferit Rusiei capabilități îmbunătățite de imagistică prin satelit.

Pe lângă avertismentele adresate Chinei, secretarul general al NATO a exprimat și preocuparea că țările aliate ar putea deveni prea dependente de China, așa cum s-a întâmplat în trecut cu Rusia în privința petrolului și gazului. El a subliniat că dependențele economice și tehnologice pot duce la vulnerabilități strategice.

Creșterea semnificativă a comerțului dintre China și Rusia, care a atins un record de peste 230 de miliarde de dolari în 2023, demonstrează consolidarea relațiilor dintre cele două puteri. Această creștere vine pe fondul sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații săi, în special împotriva Moscovei, ca răspuns la invazia Ucrainei.

În contextul acestor declarații, este de așteptat ca vizita anunțată a președintelui rus Vladimir Putin în China să fie urmărită cu mare atenție de comunitatea internațională. Aceasta va fi prima vizită externă a liderului rus după obținerea unui nou mandat prezidențial și ar putea avea implicații semnificative pentru dinamica relațiilor internaționale.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;