Lupta pentru Tezaurul României: De la revendicări istorice la acuzații de datorii fantomă

Lupta pentru Tezaurul României: De la revendicări istorice la acuzații de datorii fantomă

Într-un episod recent ce a stârnit emoții și reacții internaționale, Parlamentul European a adoptat o rezoluție ce solicită Rusiei restituirea Tezaurului României, capturat acum peste un secol. Această mișcare a fost întâmpinată cu o replică sfidătoare din partea Moscovei, care susține că România ar avea datorii mult mai mari față de Rusia decât valoarea tezaurului.

Tezaurul, compus din 91,5 tone de aur și numeroase obiecte de patrimoniu, a fost trimis în Rusia țaristă între anii 1916 și 1917 pentru a fi protejat în timpul Primului Război Mondial. De atunci, România a încercat în repetate rânduri să recupereze aceste bunuri, dar fără succes.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat că România ar încerca să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei, adăugând că datoriile țării noastre ar depăși de 20-25 de ori valoarea tezaurului. În plus, ea a menționat că datoria României pentru distrugerile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost "iertată" de Moscova încă din 1949.

Parlamentarii europeni au cerut, într-o dezbatere plină de emoție, ca Rusia să returneze integral tezaurul, subliniind că este o chestiune de demnitate națională pentru România. Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a exprimat disponibilitatea Uniunii Europene de a sprijini România în demersul său, deși a atras atenția că războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a suspendat mecanismele de cooperare cu Moscova.

În ciuda provocărilor și a tensiunilor actuale, speranța de recuperare a tezaurului rămâne un subiect fierbinte pe agenda publică și politică a României, având în vedere importanța culturală și istorică a acestor comori naționale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;