Guvernul României Stabilește Data Comună pentru Alegerile Europarlamentare și Locale și Permite Traseismul Politic

Guvernul României Stabilește Data Comună pentru Alegerile Europarlamentare și Locale și Permite Traseismul Politic

Guvernul României a decis să organizeze alegerile europarlamentare și cele locale în aceeași zi, pe 9 iunie 2024, în cadrul unei ședințe extraordinare care a avut loc vineri. Această mișcare este văzută ca un efort de a crește prezența la vot și de a economisi resurse prin reducerea perioadei electorale.

Punctul unic pe agenda ședinței de Guvern a fost adoptarea proiectului de ordonanță de urgență care reglementează comasarea celor două scrutine. Ordonanța include și o prevedere controversată care permite primarilor în funcție să candideze pentru un nou mandat din partea unei alte formațiuni politice, fără a-și pierde mandatul actual.

Această ordonanță a fost amânată în ședința de joi, dar a fost finalizată vineri, după ce liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord și au reformulat articolele din actul normativ.

Conform noilor reglementări, primarii vor putea să își continue mandatul sub condiția confirmării apartenenței la partidul pe listele căruia au fost aleși. Această prevedere este văzută ca o facilitare a traseismului politic, un subiect care a generat dezbateri în spațiul public.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat proiectul de ordonanță în transparență decizională, oferind cetățenilor posibilitatea de a consulta documentul. Alegerile se vor desfășura conform legislației în vigoare, cu modificările aduse de ordonanța de urgență, iar perioada electorală va începe pe 12 martie 2024.

Guvernul argumentează că desfășurarea simultană a alegerilor europarlamentare și locale va avea "numeroase beneficii", printre care o mai mare prezență la urne și o reprezentativitate crescută a României în Parlamentul European.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;