Escaladarea Tensiunilor între Iran și Israel: Teheranul Refuză să Răspundă la Atacul de la Isfahan

Escaladarea Tensiunilor între Iran și Israel: Teheranul Refuză să Răspundă la Atacul de la Isfahan

Într-un context de tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu, Iranul a ales să nu răspundă la recentul atac asupra unei baze aeriene din Isfahan, pe care multe surse îl atribuie Israelului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Iran, Nasser Kanaani, a descris incidentul drept o "manevră de diversiune" care "nu merită să fie menționată", potrivit agenției de presă Irna. Această declarație vine în urma unor rapoarte că vinerea trecută, o bază aeriană din provincia Isfahan a fost ținta unui atac, amplasament situat în apropierea infrastructurii nucleare iraniene.

Israelul, presupusul autor al atacului, nu a oferit o confirmare oficială. În schimb, atenția internațională s-a îndreptat către un schimb de agresiuni anterioare, inclusiv un atac iranian cu peste 300 de drone și rachete asupra Israelului, și un incident la consulatul iranian din Damasc, ce a dus la moartea a doi generali iranieni, atribuit de asemenea Israelului.

În pofida acestor provocări, Iranul pare să se abțină de la o ripostă directă. Kanaani a subliniat că țara sa nu își dorește o escaladare a situației, dar a avertizat că va răspunde la orice agresiune viitoare din partea Israelului. În plus, a reiterat că programul nuclear iranian va continua să respecte reglementările internaționale, negând orice intenție de a-și revizui politica nucleară în urma atacului.

New York Times a relatat că Israelul ar fi contemplat un contraatac mai amplu împotriva Iranului, dar a ales o abordare mai reținută din cauza presiunilor diplomatice și pentru a evita o escaladare majoră. Într-o declarație care arată complexitatea situației, un oficial israelian a explicat că o rachetă a lovit o baterie antiaeriană iraniană, în timp ce o alta a fost distrusă în zbor pentru a preveni daune excesive.

Prin urmare, în ciuda tensiunilor și a schimbului de agresiuni, ambele națiuni par să se afle într-un punct de echilibru precaut, cu Iranul alegând să nu escaladeze conflictul și Israelul menținând o poziție de forță reținută.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;