Escaladarea tensiunilor: Turcia suspendă relațiile comerciale cu Israelul și se alătură acuzațiilor de genocid

Escaladarea tensiunilor: Turcia suspendă relațiile comerciale cu Israelul și se alătură acuzațiilor de genocid

Într-un gest fără precedent, Turcia a anunțat suspendarea tuturor relațiilor comerciale cu Israelul, escaladând tensiunile dintre cele două națiuni. Decizia, care include restricționarea importurilor și exporturilor, a fost luată în urma unei serii de acțiuni care au avut ca punct culminant acuzații de genocid aduse de Turcia împotriva Israelului.

Conform declarațiilor Ministerului turc al Comerțului, această măsură va rămâne în vigoare până când Israelul va permite un flux neîntrerupt de ajutor umanitar către Gaza. În plus, ministrul turc de externe Hakan Fidan a anunțat că Turcia va depune o declarație de intervenție oficială la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), alăturându-se procesului de genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului.

Această acțiune vine în urma unei ordonanțe a CIJ din ianuarie, care a solicitat Israelului să evite orice acte care ar putea fi considerate genocid împotriva palestinienilor, în contextul acuzațiilor aduse de Africa de Sud. Președintele turc, Tayyip Erdogan, a subliniat angajamentul țării sale de a furniza documente relevante pentru cazul de la CIJ și a etichetat liderul israelian Benjamin Netanyahu ca fiind „principalul vinovat” pentru recentele tensiuni dintre Israel și Iran.

Comerțul dintre Turcia și Israel, care a atins 6,8 miliarde de dolari în 2023, se va confrunta acum cu provocări semnificative. Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a criticat acțiunile președintelui Erdogan, acuzându-l de comportament dictatorial și ignorarea intereselor cetățenilor și oamenilor de afaceri turci. În răspuns, Israelul își reorientează strategiile comerciale, concentrându-se pe producția locală și pe importurile din alte țări.

Această situație subliniază o deteriorare gravă a relațiilor diplomatice și comerciale dintre Turcia și Israel, având potențialul de a influența echilibrul politic și economic din regiune.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;