Donald Trump Reafirmă Angajamentul SUA în NATO şi Solicită Contribuţii "Corecte" de la Aliaţii Europeni

Donald Trump Reafirmă Angajamentul SUA în NATO şi Solicită Contribuţii "Corecte" de la Aliaţii Europeni

Fostul președinte Donald Trump, în cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, a reiterat importanța angajamentului Statelor Unite în cadrul NATO, subliniind totodată necesitatea ca țările europene să contribuie în mod echitabil la bugetul alianței. Într-o serie de interviuri recente, inclusiv unul acordat lui Nigel Farage, Trump a exprimat că NATO "n-ar mai exista" fără SUA, dar a criticat aliații europeni pentru că "au profitat" de pe urma sprijinului american.

În cadrul interviului cu Farage, Trump a declarat că America va rămâne "100%" în NATO, cu condiția ca țările membre să joace "corect" și să-și plătească "cota corectă" pentru securitate. Această poziție vine după preocupările exprimate de liderii europeni privind o posibilă retragere a SUA din alianță, temeri amplificate de comentariile anterioare ale lui Trump, care sugerau că ar putea încuraja Rusia să "facă ce vrea" cu țările care nu își respectă angajamentele financiare față de NATO.

Trump a folosit o retorică fermă, menționând că SUA nu ar trebui să plătească pentru toată lumea și că este mai important pentru țările europene să aibă o apărare colectivă solidă, date fiind provocările de securitate la adresa lor. În pofida acestor declarații, fostul președinte a asigurat că SUA ar răspunde la un atac împotriva oricărui stat membru NATO, condiționând însă acest angajament de contribuțiile financiare corecte ale aliaților.

Comentariile lui Trump au generat reacții mixte, cu unii lideri europeni exprimându-și îngrijorarea, în timp ce alții au văzut în acestea un impuls pentru a-și intensifica eforturile de apărare și a reduce dependența de SUA. În contextul tensiunilor geopolitice actuale, această problemă a contribuțiilor financiare la NATO rămâne un subiect fierbinte în relațiile transatlantice.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;