Castelele Peleș și Pelișor, Bijuteriile Arhitecturale ale României, în Cursa pentru Patrimoniul UNESCO

Castelele Peleș și Pelișor, Bijuteriile Arhitecturale ale României, în Cursa pentru Patrimoniul UNESCO

Castelele Peleș și Pelișor, două dintre cele mai prețioase comori arhitecturale ale României, sunt pe cale să fie recunoscute la nivel mondial pentru frumusețea și semnificația lor istorică. Într-un efort comun, reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și ai Asociației Casa Majestății Sale – Casa Regală, lucrează asiduu pentru a îndeplini toate cerințele necesare includerii acestor castele în prestigioasa listă a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a evidențiat importanța acestor monumente nu doar ca repere istorice și culturale, ci și ca destinații vii, care oferă o fereastră interactivă către istoria și cultura românească. Cu toate acestea, starea de conservare a castelelor a ridicat unele îngrijorări, cu acoperișul Castelului Peleș aflându-se într-o stare avansată de deteriorare, iar Pelișorul nu se prezintă în condiții mult mai bune. Chiar și celelalte clădiri din Domeniul Regal de la Sinaia sunt într-o situație precară.

Cu toate acestea, speranțele sunt ridicate, întrucât recent au început lucrările de restaurare, finanțate prin donații și sprijinul Ministerului Culturii. Argumentele în favoarea includerii castelelor în lista UNESCO sunt puternice, datorită frumuseții arhitecturale și a semnificației lor pentru Europa de Est.

Ministrul Turcan a subliniat că se vor iniția colaborări cu alte instituții pentru a asigura standardele necesare recunoașterii internaționale. Înscrierea pe lista UNESCO ar aduce nu doar o recunoaștere a valorii acestor edificii, ci și o mai bună conservare și promovare a patrimoniului românesc.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;