Atacul Rusiei din Odesa: Zelenski și Mitsotakis, la un pas de tragedie

Atacul Rusiei din Odesa: Zelenski și Mitsotakis, la un pas de tragedie

Într-o zi încărcată de tensiuni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, au fost martori la un act de violență care a zguduit orașul Odesa. În timpul vizitei lor pe data de 6 martie, o rachetă a fost lansată asupra portului, la o distanță periculos de apropiată de cei doi lideri.

Nataliia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, a declarat pentru Radio Europa Liberă că atacul nu a fost o consecință directă a vizitei, ci mai degrabă parte din campania sistematică de teroare desfășurată de Rusia. În ciuda acestui fapt, incidentul a avut loc la doar 150 de metri de locul unde se aflau Zelenski și Mitsotakis, potrivit surselor elene.

În urma atacului, cinci persoane și-au pierdut viața, iar altele au fost rănite. Informațiile despre starea răniților sunt încă în curs de colectare, deoarece condițiile lor variază. Se presupune că racheta folosită de către trupele ruse a fost de tip balistic, care a lovit una dintre clădirile infrastructurii portuare.

Evenimentul nu a trecut neobservat pe scena internațională, cu executivul american exprimându-și rezerva în a stabili dacă atacul a fost unul cu intenție de a viza liderul ucrainean.

În ciuda pericolului iminent, Zelenski a subliniat necesitatea urgentă a Ucrainei de a obține sisteme de apărare aeriană pentru a proteja viețile cetățenilor săi. Mitsotakis a împărtășit cu lumea experiența sa, descriind sunetul sirenelor de raid aerian și exploziile care au avut loc în apropiere.

Răspândirea terorii de către Rusia se reflectă în numărul mare de drone și rachete lansate asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, cu un total de peste 880 de drone și peste 170 de rachete din iulie anul trecut.

Într-un context în care Ucraina utilizează dronele maritime pentru a contracara forțele navale rusești, Moscova continuă să susțină că atacurile sale reușesc să atingă ținte strategice, deși aceste afirmații nu au fost verificate independent.

Incidentul din Odesa subliniază fragilitatea situației de securitate din regiune și nevoia acută de sprijin internațional pentru Ucraina în lupta sa pentru suveranitate și integritate teritorială.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;