Alertă în Marea Neagră: Drona navală cu explozibil, un pericol iminent pentru Portul Constanța

Alertă în Marea Neagră: Drona navală cu explozibil, un pericol iminent pentru Portul Constanța

Autoritățile române au fost recent în alertă, după descoperirea unei drone navale echipate cu o cantitate mare de explozibil în apropierea Portului Constanța. Incidentul, care a avut loc la începutul lunii aprilie, a pus în evidență riscurile pe care astfel de dispozitive le pot reprezenta pentru infrastructurile critice.

Drona, o ambarcațiune de aproape 10 metri lungime, a fost descoperită pe 3 aprilie și se pare că ar fi avut la bord o încărcătură explozivă echivalentă cu cea a unei rachete anti-navă sovietice, în jur de 500 de kilograme. Aceasta a fost tractată în Portul Constanța, unde a rămas aproape două zile, amplificând temerile privind o posibilă explozie care ar fi putut avea efecte devastatoare.

Viceamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a subliniat pericolul reprezentat de astfel de drone de suprafață, comparându-le cu minele marine, cunoscute pentru pericolul lor semnificativ. Comandorul în rezervă Valentin Mateiu a atras atenția asupra potențialului distructiv al unei astfel de încărcături, mai ales într-un port, unde infrastructura este densă și vulnerabilă.

Detalii suplimentare au fost furnizate de publicația Naval News, care a menționat că drona ar putea fi de origine ucraineană, deși nu se exclude posibilitatea ca aceasta să fie rusească. Ambarcațiunea, inițial o navă de salvare americană, a fost modificată pentru a deveni o dronă kamikaze, dotată cu un dispozitiv de control la distanță care, se presupune, a eșuat, determinând deplasarea ei necontrolată spre țărmul românesc.

Pe 5 aprilie, drona a fost tractată în larg și detonată în condiții de siguranță, eliminând amenințarea pe care o reprezenta. Incidentul a stârnit îngrijorare în rândul localnicilor și a pus în lumină necesitatea unei vigilente constante în fața amenințărilor navale neconvenționale.

În contextul tensiunilor regionale și al riscurilor de securitate, acest caz subliniază importanța cooperării internaționale și a pregătirii adecvate a forțelor navale pentru a face față provocărilor moderne.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;