Alarmant: Peste 40% dintre copiii și tinerii din România, în risc de sărăcie sau excluziune socială

Alarmant: Peste 40% dintre copiii și tinerii din România, în risc de sărăcie sau excluziune socială

România se confruntă cu o realitate îngrijorătoare în ceea ce privește viitorul copiilor și tinerilor săi. Datele statistice din anul 2021 plasează țara noastră pe un nedorit prim loc la nivel european în ceea ce privește rata copiilor și tinerilor afectați de sărăcie sau excluziune socială.

Conform Institutului Național de Statistică, 41,5% dintre copiii și tinerii cu vârste între 0 și 17 ani se află în această situație dificilă, depășind cu mult alte țări ale Uniunii Europene, precum Spania, care înregistrează un procent de 33,4%. Mai alarmant este faptul că între anii 2018 și 2021, trei din zece copii au fost afectați de sărăcie, iar situația nu este mai roză nici pentru tinerii între 18 și 24 de ani, dintre care unul din patru se confruntă cu această problemă.

Familii numeroase și cele monoparentale sunt categoriile cel mai puternic afectate, iar discrepanțele sunt evidente și în rândul copiilor romi comparativ cu cei din restul populației, atât în ceea ce privește sărăcia monetară, cât și participarea la educație și rata abandonului școlar.

În fața acestor realități, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică „Strategia Națională pentru Susținerea Părinților 2024 – 2030”, care vizează dezvoltarea și implementarea unor măsuri de susținere parentală integrate și accesibile. Strategia urmărește să aducă îmbunătățiri prin abordări educaționale, de sănătate și sociale, infrastructură necesară susținerii parentale, asigurarea resursei umane calificate și dezvoltarea serviciilor de suport pentru părinți.

Este esențial ca aceste măsuri să fie implementate eficient pentru a asigura un viitor mai bun copiilor și tinerilor din România, contribuind astfel la reducerea ratei sărăciei și la creșterea șanselor lor de integrare și succes în societate.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;