Zelenski solicită anchetă internațională privind prăbușirea avionului rusesc și destinul prizonierilor ucraineni

Zelenski solicită anchetă internațională privind prăbușirea avionului rusesc și destinul prizonierilor ucraineni

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut deschiderea unei anchete internaționale în urma prăbușirii unui avion de transport militar rusesc în regiunea Belgorod, incident în care și-au pierdut viața toți pasagerii, inclusiv prizonieri de război ucraineni. Zelenski a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea manipula situația pentru a influența sentimentele publicului și a familiilor victimelor.

Conform rapoartelor rusești, avionul transporta 74 de persoane, din care 65 erau prizonieri ucraineni, în drum spre un posibil schimb de prizonieri. Moscova a acuzat Ucraina de doborârea deliberată a aeronavei, catalogând incidentul drept un act de terorism. Pe de altă parte, autoritățile ucrainene au respins acuzațiile, subliniind lipsa de informații privind necesitatea de a asigura securitatea spațiului aerian în zonă și sugerând că Rusia ar putea fi responsabilă pentru siguranța prizonierilor.

În acest context tensionat, Zelenski a subliniat importanța unei investigații transparente și a instruit agențiile de stat ucrainene să colaboreze în acest sens, solicitând totodată sprijinul partenerilor internaționali. În ciuda acuzațiilor reciproce și a lipsei de confirmare privind cauza prăbușirii avionului, atât Ucraina cât și Rusia recunosc că schimbul de prizonieri era planificat pentru ziua respectivă.

Acest incident evidențiază complexitatea și periculozitatea conflictului în curs, subliniind necesitatea unei abordări multilaterale pentru a asigura protecția prizonierilor de război și a evita escaladarea tensiunilor.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;