Urgența pregătirii civile pentru apărare în contextul tensiunilor militare - Mesajul șefului Armatei și reacțiile politice

Urgența pregătirii civile pentru apărare în contextul tensiunilor militare - Mesajul șefului Armatei și reacțiile politice

Într-o perioadă marcată de incertitudini geopolitice și tensiuni militare crescute, declarațiile recente ale generalului Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române, subliniază necesitatea pregătirii civile pentru apărare. Într-un interviu pentru Europa Liberă, generalul Vlad a evidențiat importanța adoptării rapide a unei legi care să permită pregătirea voluntară a populației în cazul unui conflict armat.

Proiectul de lege menționat de șeful Armatei ar introduce serviciul militar voluntar pentru tinerii între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate sau credințe religioase. Această inițiativă vine în contextul în care România, alături de alte națiuni europene, se confruntă cu riscul extinderii conflictului din Ucraina și cu posibilitatea unei escaladări a politicii agresive a Federației Ruse.

Conform generalului Vlad, România trebuie să fie pregătită pentru orice eventualitate și să nu piardă timpul, considerând că „timpul este o resursă prețioasă”. În același timp, el a menționat că armata română se confruntă cu un deficit de personal și că rezerviștii actuali sunt în mare parte în vârstă și nu mai sunt adecvați pentru un eventual conflict.

Pe de altă parte, declarațiile șefului Armatei au fost contrazise de premierul Marcel Ciolacu, care a afirmat că România nu are niciun risc de a fi angajată într-un război și că țara este mai sigură ca niciodată, datorită apartenenței la NATO. Această diferență de opinii reflectă tensiunile dintre necesitatea pregătirii pentru apărare și percepția publică a riscului.

Este esențial ca populația să fie informată corect și să înțeleagă importanța pregătirii pentru apărare, fără a crea panică. În același timp, autoritățile trebuie să asigure un echilibru între măsurile de pregătire și menținerea unui climat de securitate și stabilitate.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;