Tensiuni la granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord din cauza baloanelor cu gunoi

Tensiuni la granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord din cauza baloanelor cu gunoi

Autoritățile din Coreea de Sud au alertat populația din apropierea graniței cu Coreea de Nord să rămână vigilentă în urma detectării a peste 90 de baloane care par să transporte gunoi și excremente. Conform relatărilor din presă, armata sud-coreeană a observat obiecte neidentificate în proximitatea frontierei fortificate și a solicitat cetățenilor să stea la distanță și să raporteze orice descoperiri către forțele militare sau poliție.

Imaginile apărute în mass-media arată baloane albe cu saci de plastic atașați, iar în unele cazuri, baloanele au fost găsite la sol, cu deșeuri împrăștiate în jurul lor. Această situație vine în urma unei declarații a vice-ministrului Apărării din Coreea de Nord care a promis "o mare putere de auto-apărare" și a avertizat că vor trimite "mormane de deșeuri din hârtie și gunoi" în Sud ca răspuns la baloanele trimise de sud-coreeni în Nord, care conțineau materiale critice la adresa liderilor nord-coreeni și conținut multimedia K-pop.

Această formă de provocare survine în contextul în care cele două state rămân într-o stare tehnică de război, armistițiul din 1953 punând capăt ostilităților fără un tratat de pace. Coreea de Nord a amenințat în repetate rânduri cu acțiuni militare împotriva vecinului său. Peter Ward, cercetător la Institutul Sejong, a menționat că folosirea baloanelor reprezintă o metodă mai puțin riscantă decât acțiunile militare directe, deși impactul asupra civililor este negativ.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;