Tensiuni internaționale: Kârgâzstanul acuză SUA de amestec în treburile interne

Tensiuni internaționale: Kârgâzstanul acuză SUA de amestec în treburile interne

Președintele Kârgâzstanului, Sadîr Japarov, a lansat acuzații grave la adresa Statelor Unite, afirmând că există un amestec în treburile interne ale țării sale. Aceste declarații vin în urma unei scrisori trimise de Secretarul de Stat american Antony Blinken, în care își exprima preocupările legate de un proiect de lege controversat destinat agențiilor străine.

Administrația prezidențială de la Bișkek a confirmat primirea scrisorii și a răspuns public, exprimând "regretul" față de conținutul acesteia, pe care îl consideră un indiciu de ingerință în afacerile interne ale Kârgâzstanului. Japarov a subliniat că dorește să nu existe amestec în politica internă a țării.

Proiectul de lege în cauză a atras critici internaționale, cu organizații precum ONU și Uniunea Europeană care au avertizat că măsurile propuse ar putea restricționa activitatea jurnaliștilor și a ONG-urilor. Actul normativ, comparabil cu legislația din Rusia, ar impune restricții administrative și controale financiare mai dure pentru entitățile vizate.

Președintele Japarov susține că intenția proiectului de lege este de a "clarifica și raționaliza" activitatea ONG-urilor din Kârgâzstan și face referire la legislația similară existentă în SUA. Totodată, el acuză anumite organizații și mass-media de răspândirea de informații false, punând problema impactului finanțării străine asupra intereselor naționale.

În ciuda acestor apărări, presiunea asupra presei și a libertății de exprimare în Kârgâzstan pare să crească, după cum indică mai multe ONG-uri și raportul pe 2023 al organizației Reporteri fără Frontiere, unde țara a coborât pe locul 122 din 180. Parlamentul European a emis, de asemenea, o rezoluție în iulie 2023, acuzând reprimarea mass-mediei și a libertății de exprimare în Kârgâzstan.

Această situație reflectă tensiunile crescânde între Kârgâzstan și comunitatea internațională și subliniază provocările legate de echilibrarea suveranității naționale cu standardele internaționale pentru drepturile omului și libertatea de exprimare.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;