Strategia Republicii Moldova pentru Reintegrarea Transnistriei în Contextul Aderării la Uniunea Europeană

Strategia Republicii Moldova pentru Reintegrarea Transnistriei în Contextul Aderării la Uniunea Europeană

Republica Moldova, sub conducerea președintei Maia Sandu, și-a exprimat angajamentul ferm de a reintegra regiunea separatistă Transnistria înainte de posibila aderare la Uniunea Europeană, preconizată pentru anul 2030. În cadrul unei vizite oficiale în Norvegia, președinta a subliniat importanța pregătirii țării pentru integrare, menționând că reîntregirea teritorială este un obiectiv major, deși nu exclusiv dependent de voința Chișinăului.

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a comparat procesul cu reunificarea Germaniei, evidențiind intenția de a integra economic Transnistria în Republica Moldova prin crearea unui spațiu vamal, fiscal și monetar comun. Această integrare economică ar constitui un pas esențial în cadrul procesului mai amplu de reunificare.

În acest demers, autoritățile de la Chișinău au inițiat măsuri concrete, cum ar fi aplicarea noului Cod vamal al Republicii Moldova, care obligă firmele din Transnistria să contribuie la bugetul național. Această schimbare a întâmpinat rezistența autorităților transnistrene, care acuză guvernul moldovean de impunerea bruscă a noilor taxe vamale.

În paralel, Maia Sandu a evidențiat provocările aduse de Federația Rusă prin diverse acțiuni hibride, menite să destabilizeze Republica Moldova. Cu toate acestea, sprijinul internațional nu lipsește, Norvegia anunțând recent un ajutor suplimentar de 30 de milioane de euro pentru Republica Moldova, destinat sprijinirii sectoarelor energetic și educațional, dar și consolidării proceselor democratice.

Cu alegeri importante în perspectivă și cu un context regional tensionat, Maia Sandu reafirmă angajamentul pentru o rezolvare pașnică a conflictului transnistrean și pentru continuarea parcursului european al țării, în ciuda obstacolelor interne și externe.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;