Securitatea la frontiera Republicii Moldova întărită după căderea fragmentelor de dronă Shahed

Securitatea la frontiera Republicii Moldova întărită după căderea fragmentelor de dronă Shahed

În urma unui incident transfrontalier, autoritățile din Republica Moldova au raportat căderea unor fragmente de dronă de tip Shahed în sudul țării, în apropierea frontierei cu Ucraina. Conform declarațiilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), resturile aparțin unei drone doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean în timpul unui atac care a vizat regiunea Izmail în noaptea de 9 spre 10 februarie.

Incidentul nu a pus în pericol comunitățile locale, iar autoritățile au asigurat că au fost luate toate măsurile necesare pentru a menține ordinea și siguranța publică. Zona în care au fost găsite fragmentele a fost izolată, iar accesul a fost restricționat pentru a permite o investigație amănunțită.

Acesta nu este un caz izolat, de la începutul conflictului din Ucraina, mai multe fragmente de rachetă au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova, în localitățile Naslavcea, Larga, Chițcani și Gîsca. Autoritățile moldovenești mențin o comunicare strânsă cu partea ucraineană pentru a monitoriza situația și a preveni orice incidente care ar putea afecta securitatea națională.

În contextul regional tensionat, autoritățile române au răspuns de asemenea prin măsuri de precauție, inclusiv emiterea de mesaje RO-Alert în județele Tulcea și Galați și ridicarea în aer a aeronavelor F-16 ale Forțelor Aeriene Turce pentru verificarea spațiului aerian, deși nu au fost raportate intruziuni neautorizate.

Situația evidențiază importanța colaborării transfrontaliere și a comunicării eficiente între țările vecine pentru a asigura securitatea regională în fața conflictelor armate și a amenințărilor asimetrice, cum ar fi atacurile cu drone.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;