Schimbări majore în armata israeliană: Demisia generalului Aharon Haliva după eșecul de a preveni atacul Hamas

Schimbări majore în armata israeliană: Demisia generalului Aharon Haliva după eșecul de a preveni atacul Hamas

Într-un eveniment neașteptat care a zguduit structura de securitate a Israelului, generalul Aharon Haliva, șeful serviciului de informații militare, și-a anunțat demisia. Această decizie vine ca urmare a eșecului de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie, care a surprins Israelul și a avut consecințe devastatoare.

Generalul Haliva a fost unul dintre principalii comandanți israelieni care au recunoscut că nu au anticipat și nici nu au reușit să oprească cel mai grav atac din istoria recentă a Israelului. Într-un comunicat emoționant, Haliva a declarat: „Divizia de informații de sub comanda mea nu a îndeplinit sarcina care ne-a fost încredințată. Am purtat acea zi neagră cu mine de atunci." Aceste cuvinte reflectă gravitatea situației și asumarea răspunderii pentru tragedia care a avut loc.

Atacul din 7 octombrie a rezultat în moartea a aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și capturarea a aproximativ 250 de persoane, dintre care 133 sunt încă ostatici în Gaza. Această pierdere de vieți omenești și atacul surpriză au afectat reputația de neînvins a serviciilor militare și de informații israeliene.

În ciuda acestui eșec, atât șeful forțelor armate, generalul-locotenent Herzi Halevi, cât și șeful agenției interne de informații Shin Bet, Ronen Bar, și-au acceptat responsabilitatea și rămân în funcție pentru a gestiona continuarea conflictului din Gaza. Pe de altă parte, prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu și-a asumat încă responsabilitatea, deși sondajele arată că majoritatea cetățenilor israelieni îl consideră responsabil pentru incapacitatea de a preveni sau de a se apăra împotriva atacului.

În urma atacului, Israelul a lansat o operațiune militară în Fâșia Gaza, cu scopul declarat de a distruge mișcarea palestiniană Hamas. Aceste operațiuni s-au soldat cu peste 34.000 de morți, majoritatea femei și copii, conform Ministerului palestinian al Sănătății.

Demisia generalului Haliva marchează un moment de răscruce pentru armata israeliană și scoate în evidență provocările cu care se confruntă Israelul în menținerea securității sale naționale într-un mediu geopolitic complex și volatil.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;