Patrimoniu Național Restaurat: Trei Brățări Preistorice din Aur Returnate în România

Patrimoniu Național Restaurat: Trei Brățări Preistorice din Aur Returnate în România

România sărbătorește recuperarea a trei brățări preistorice de aur, piese de patrimoniu național de o valoare inestimabilă, care au fost furate și scoase ilegal din țară. După ce au fost identificate într-o licitație din Monte Carlo și o percheziție domiciliară în Belgia, brățările au fost aduse înapoi pe teritoriul românesc într-un efort comun al autorităților judiciare.

Originare din situri arheologice din nord-vestul României și datând din epoca bronzului și perioada hallstattiană timpurie (finalul mileniului II a.Chr.), aceste artefacte au fost sustrase de autori necunoscuți și înstrăinate ilegal. Alerta a fost dată pe 27 octombrie 2020, când două dintre brățări au apărut în catalogul unei licitații din Principatul Monaco. În urma investigațiilor, a treia brățară a fost găsită în Belgia.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române - Direcția de Investigații Criminale au lucrat îndeaproape pentru repatrierea brățărilor, care acum sunt plasate sub sechestrul asigurător. Înainte de a fi expuse publicului, acestea vor fi supuse unor expertize pluridisciplinare pentru a confirma autenticitatea și proveniența lor.

Această reușită este un exemplu de cooperare transfrontalieră eficientă și subliniază importanța protejării patrimoniului cultural național. Brățările vor fi în curând predate Muzeului Național de Istorie a României, unde vor putea fi admirate de public și cercetători.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;