Decizia Tribunalului de Arbitraj în Cazul Roșia Montană: Premierul Ciolacu Sugerază Referendum pentru Exploatarea Aurului
Premierul României, Marcel Ciolacu, a pus în discuție posibilitatea organizării unui referendum național privind exploatarea aurului de la Roșia Montană, în contextul unei decizii cruciale a Tribunalului de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID). Litigiul, care opune România și compania canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), are ca miză despăgubiri de miliarde de euro.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că decizia tribunalului va fi pronunțată vineri, iar în funcție de aceasta, statul român va stabili o strategie de negociere. Valoarea maximă a despăgubirilor la care România ar putea fi obligată să plătească se ridică la 6,7 miliarde de euro. Situația este complicată de faptul că Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, ceea ce complică orice proiect de exploatare minieră.
Citește și:
Victorie juridică pentru România în cazul Roșia Montană: Implicații și reacții politice
Prăbușirea Acțiunilor Gabriel Resources și Implicațiile Politice ale Cazului Roșia Montană
În iunie 2017, Gabriel Resources a acționat România în instanță pentru pierderi de miliarde de dolari, ca urmare a deciziei guvernamentale de a nu permite exploatarea minei de aur. Zăcământul de la Roșia Montană este estimat la 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, cu o valoare totală ce depășea 16 miliarde de dolari în 2013. Metoda de extracție prin utilizarea cianurilor a fost însă puternic contestată de organizații ecologiste, care au avertizat asupra impactului negativ asupra mediului și patrimoniului cultural.
Decizia de a organiza un referendum, sugerată de premierul Ciolacu, ar putea oferi o direcție clară a voinței populației în privința acestui subiect controversat. Referendumul ar putea fi un pas important în stabilirea viitorului Roșiei Montane, fie că se va opta pentru exploatarea resurselor naturale, fie pentru conservarea patrimoniului cultural și natural.
Citește și:
Gabriel Resources și RMGC în Conflict cu Statul Român pentru Sechestrul Acțiunilor
România Obține Victorie în Procesul Roșia Montană: Detaliile Deciziei și Reacții Politice