Opera de artă furată din Oxford descoperită în România: Recuperarea unui tablou de 2 milioane de euro

Opera de artă furată din Oxford descoperită în România: Recuperarea unui tablou de 2 milioane de euro

Un tablou valoros, estimat la 2 milioane de euro, a fost recuperat de autoritățile române și britanice după ce fusese furat dintr-o galerie de artă renumită din Oxford, Marea Britanie. Opera de artă, realizată de Salvator Rosa și intitulată „O coastă stâncoasă cu soldați care studiază un plan”, face parte dintr-un lot de trei tablouri sustrase în martie 2020.

Într-o operațiune coordonată și meticuloasă, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, în colaborare cu autoritățile judiciare din Regatul Unit, au reușit să localizeze și să recupereze tabloul, care era pe cale să fie tranzacționat pe piața neagră. Acest succes vine ca rezultat al investigațiilor într-un dosar penal privind infracțiunile de furt calificat, tăinuire și spălare de bani.

La finalul anului 2023, printr-o ordonanță emisă de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, s-a dispus restituirea operei de artă către autoritățile britanice, iar la sfârșitul lunii martie 2024, tabloul a fost oficial returnat. Restul operelor de artă furate în acea noapte fatidică rămân de negăsit, cu un total estimat la 10 milioane de lire sterline.

Această descoperire nu este doar o victorie pentru lupta împotriva crimei organizate, ci și o mărturie a importanței cooperării internaționale în recuperarea bunurilor culturale. Galeria de artă din Oxford, unde s-a produs furtul, este o instituție de prestigiu, ce adăpostește o colecție impresionantă de opere de artă, inclusiv picturi de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea.

Recuperarea tabloului este un moment semnificativ pentru comunitatea artistică și pentru autorități, reprezentând speranța că și celelalte opere de artă furate vor fi în cele din urmă găsite și returnate locului lor de drept.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;