Conacul Fondatorului Operei Naționale din România, o Comoară Culturală la Preț de Chilipir

Conacul Fondatorului Operei Naționale din România, o Comoară Culturală la Preț de Chilipir

În inima Văii Argeșului, un conac istoric așteaptă un nou proprietar. Este vorba despre conacul lui George Stephanescu, fondatorul Operei Naționale din București, o proprietate care nu numai că respiră istorie și cultură, dar este și o veritabilă comoară de artă. Cu toate acestea, prețul de vânzare este surprinzător de accesibil: 700.000 de euro, sumă comparabilă cu prețul unei case moderne dintr-un cartier rezidențial al Bucureștiului.

George Stephanescu nu a fost doar fondatorul Operei Naționale, ci și un inovator al scenei lirice românești, compozitor al primei simfonii românești și un respectat profesor de canto și operă. Conacul său de la Arefu a devenit muzeu încă din anul 1925 și găzduiește o colecție impresionantă de obiecte de artă, inclusiv un pian Bosendorfer unic, comandat special pentru familia sa.

Cu toată valoarea sa memorială și culturală, conacul-muzeu este pus acum în vânzare de strănepoata compozitorului, Ilinca Stephanescu-Neagu. Situația este cu atât mai tristă cu cât Statul Român pare să nu manifeste interes pentru achiziția și conservarea acestei moșteniri culturale inestimabile. Comparativ, alte proiecte imobiliare cu valoare culturală discutabilă, precum transformarea unui fost sediu de partid într-o locuință luxoasă, cunoscută sub numele de "Palatul Împăratului", sunt finanțate cu sume mult mai mari.

Este o oportunitate și o provocare pentru autoritățile române să demonstreze angajamentul lor față de păstrarea patrimoniului național. Întrebarea rămâne: va trece această comoară culturală în mâinile unui investitor privat, sau va fi salvată de la uitare prin eforturile colective ale națiunii?

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;