Jens Stoltenberg propune un fond de 100 de miliarde de euro pentru susținerea Ucrainei în fața amenințărilor

Jens Stoltenberg propune un fond de 100 de miliarde de euro pentru susținerea Ucrainei în fața amenințărilor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a inițiat propunerea unui fond semnificativ de sprijin pentru Ucraina, în valoare de 100 de miliarde de euro, pentru a asigura asistența militară necesară țării în următorii cinci ani. Această inițiativă, denumită "Misiunea NATO pentru Ucraina", ar avea ca obiectiv principal coordonarea furnizării de armament și programe de instruire militară.

În contextul în care tensiunile geopolitice sunt în creștere și cu incertitudinea legată de o posibilă revenire a lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, care ar putea conduce la o reducere a sprijinului american, Stoltenberg își dorește să consolideze eforturile de susținere a Ucrainei. Fondul ar trebui să fie aprobat de toate cele 32 de state membre NATO, iar discuțiile sunt încă într-un stadiu incipient.

Propunerea va fi discutată în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO și se speră să fie finalizată înaintea summitului alianței de la Washington din iulie. Până acum, NATO a oferit Ucrainei doar ajutoare neletale pentru a evita o escaladare a tensiunilor cu Rusia, dar se simte nevoia unei abordări pe termen lung și sustenabile.

Cu toate acestea, există preocupări legate de modul în care va fi finanțată această sumă și dacă toate statele membre vor fi de acord cu contribuția propusă. De asemenea, nu este încă clar cum va opera "Misiunea NATO pentru Ucraina" și dacă aceasta va avea activități în interiorul țării.

Această mișcare reprezintă un pas important pentru Alianța Nord-Atlantică și pentru susținerea internațională a Ucrainei, care continuă să se confrunte cu agresiunea militară rusă.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;