Japonia Marchează Sfârșitul Erei Dobânzilor Negative și Îmbrățișează Politica Monetară Normală

Japonia Marchează Sfârșitul Erei Dobânzilor Negative și Îmbrățișează Politica Monetară Normală

După o perioadă de opt ani în care dobânzile negative au fost un instrument de politică monetară, Japonia face un pas istoric spre normalizare. Banca Japoniei (BOJ) a anunțat recent majorarea ratei dobânzii, marcând prima creștere din ultimii 17 ani și punând capăt unei epoci în care bani ieftini și măsuri neconvenționale au fost folosite pentru a susține creșterea economică.

Această schimbare, anticipată de mulți analiști și experți în economie, vine în urma unei creșteri a salariilor și a prețurilor de consum în țara asiatică. BOJ a decis ca dobânda overnight să devină noua sa dobândă de politică monetară, menținând-o într-un interval între 0% și 0,1% și oferind o dobândă de 0,1% pentru depozitele ținute la banca centrală.

Această ajustare semnalează încrederea BOJ că Japonia a ieșit din "ghearele deflației" și se aliniază cu practicile altor bănci centrale care vizează ratele dobânzilor pe termen scurt. De asemenea, renunțarea la ratele negative ale dobânzii evidențiază o schimbare de strategie față de politica implementată din 2016 de fostul guvernator Haruhiko Kuroda.

Creșterea dobânzii în Japonia are implicații la nivel mondial, țara devenind ultima care renunță la dobânzile negative. Până acum, cetățenii plăteau băncilor pentru a-și ține banii depozitați, o metodă utilizată pentru a încuraja cheltuielile și a stimula economia.

Recent, marile companii japoneze au anunțat creșteri salariale semnificative pentru a ajuta angajații să facă față creșterii costului vieții. Aceste ajustări salariale sunt cele mai mari din ultimii 30 de ani și vin după o perioadă îndelungată în care salariile au stagnat. În ciuda provocărilor, precum influența factorilor externi asupra inflației, există speranța că Japonia va putea stimula productivitatea și cererea internă.

În concluzie, decizia BOJ de a crește rata dobânzii după atâția ani este un semn că economia Japoniei este pe drumul redresării și al stabilizării, o mișcare care va avea consecințe atât pe plan intern, cât și internațional.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;