Incidente cu Drone la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu: MApN Activează Contramăsuri Electronice

Incidente cu Drone la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu: MApN Activează Contramăsuri Electronice

În noaptea de luni, la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, au fost detectate trei drone care survolau neautorizat în apropierea Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Personalul de serviciu a observat dronele, de dimensiuni mici şi presupuse a fi de tip comercial, utilizând mijloace electronice, optice şi vizuale. Acestea se deplasau cu viteze reduse şi la altitudini joase.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a informat că au fost luate imediat măsuri pentru a menţine siguranța în spațiul aerian, inclusiv notificarea organelor de trafic aerian civil. În plus, s-au aplicat contramăsuri de război electronic pentru neutralizarea potențialelor amenințări, ceea ce a dus la pierderea contactului radar și vizual cu sistemele respective în jurul orei 00:30.

În urma acestui incident, Parchetul Militar a fost sesizat pentru a demara procedurile legale necesare. De asemenea, la nivelul bazei a fost constituită o comisie de cercetare, sub conducerea șefului de stat major al Bazei 57 Aeriană, pentru a investiga circumstanțele exacte ale acestui eveniment.

MApN reamintește că, potrivit HG 859/2021, operarea oricărui tip de aeronavă, inclusiv drone, în spațiul aerian rezervat, segregat sau restricționat, este permisă doar cu autorizație de acces de la unitatea de trafic aerian responsabilă. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 9.000 de lei.

Incidentul subliniază importanța respectării reglementărilor în vigoare pentru zborurile în spațiul aerian național și necesitatea unei vigilențe sporite pentru protecția infrastructurilor critice.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;