Eșecul „Operațiunii Decembrie”: Cum a ratat Corpul Voluntarilor Ruși salvarea lui Alexei Navalnîi

Eșecul „Operațiunii Decembrie”: Cum a ratat Corpul Voluntarilor Ruși salvarea lui Alexei Navalnîi

Într-o tentativă audacioasă de a elibera unul dintre cei mai cunoscuți critici ai Kremlinului, Corpul Voluntarilor Ruși a dezvăluit recent detaliile eșuatei „Operațiuni Decembrie”, menită să îl salveze pe Alexei Navalnîi din închisoare. Planul ambițios, care prevedea interceptarea unui convoi penitenciar și extragerea disidentului rus în Ucraina, a fost dejucat de măsurile stricte de securitate ale autorităților ruse.

Navalnîi, a cărui voce critică la adresa președintelui Vladimir Putin și a guvernului rus i-a adus o condamnare la 19 ani de închisoare pentru „extremism”, a fost transferat în decembrie dintr-o închisoare centrală a Rusiei către o colonie penală de înaltă securitate aproape de Cercul Arctic. Corpul Voluntarilor Ruși, o grupare militară anti-Kremlin, a încercat să exploateze acest transfer pentru a-l elibera pe Navalnîi.

Cu toate acestea, serviciile secrete rusești, inclusiv Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN) și Serviciul Federal de Securitate (FSB), au implementat măsuri de securitate eficiente, schimbând de mai multe ori data și ora transferului fără preaviz, astfel încât grupul de voluntari nu a avut oportunitatea de a acționa conform planului stabilit.

Călătoria lui Navalnîi către colonia penală „Lupul polar” a fost una lungă și secretă, cu opriri în mai multe orașe rusești pe parcursul a 20 de zile. În timp ce Corpul Voluntarilor Ruși revizuia planul de salvare, autoritățile penitenciare au anunțat decesul disidentului.

Gruparea a publicat documente și fotografii ale lui Navalnîi în închisoare, obținute, susțin ei, de la persoane din interiorul sistemului penitenciar care împărtășesc viziunea lor. Într-o declarație, Corpul Voluntarilor Ruși a exprimat regretul că nu au reușit să îl salveze pe Navalnîi, dar și-au reafirmat angajamentul de a lupta pentru eliberarea altor prizonieri politici și prizonieri de conștiință din Rusia.

Într-un mesaj adresat regimului, gruparea a subliniat că are „brațe lungi” și resurse în creștere, oferindu-se să coopereze cu alte organizații care luptă împotriva guvernului rus. Acest eșec nu pare să fi diminuat determinarea lor de a continua lupta pentru libertate și dreptate.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;