Eforturi disperate în Gaza: Israelul apelează la civilii palestinieni pentru a localiza ostaticii

Eforturi disperate în Gaza: Israelul apelează la civilii palestinieni pentru a localiza ostaticii

Într-un gest neobișnuit, armata israeliană a recurs la distribuirea de pliante în Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza, cerând ajutorul civililor palestinieni pentru a localiza ostaticii reținuți de către Hamas. Conflictul îndelungat între Israel și Hamas a atins un nou nivel de intensitate după ce Israelul a început să își retragă trupele din suburbiile estice ale Jabaliei, în nordul Fâșiei Gaza, unde au avut loc lupte violente cu luptătorii palestinieni.

Pe fondul operațiunilor militare israeliene care au provocat un număr mare de victime și au dus la strămutarea majorității celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei, Israelul a lansat pliante cu imagini și nume în arabă ale celor 33 de ostatici. Mesajul transmis este unul simplu: „Vreți să vă întoarceți la casele voastre? Dați un telefon dacă recunoașteți pe vreunul dintre ei”.

Această mișcare vine după o ofensivă devastatoare lansată de Israel ca răspuns la un atac Hamas din 7 octombrie, care a dus la moartea a 1.200 de persoane și răpirea altor 250. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, în ultimele 24 de ore, atacurile israeliene au ucis 165 de persoane și au rănit alte 280, majorând numărul total al deceselor la aproape 25.000 de la începutul conflictului, fără a face distincție între civili și combatanți.

În timp ce Israelul susține că luptătorii Hamas operează din spitale și din jurul acestora, o afirmație negată de Hamas și de personalul medical, zona din jurul spitalului Nasser din Khan Younis a fost bombardată, lăsând populația fără cea mai mare unitate medicală funcțională din regiune.

Cu toate acestea, speranțele pentru pace rămân fragile, chiar și după un armistițiu scurt stabilit în noiembrie, care a permis eliberarea a peste o sută de ostatici. În prezent, se estimează că 132 de persoane sunt încă reținute în Gaza, iar 27 dintre ele au murit.

Comentariile localnicilor, precum cel al lui Abu Ali din nordul Fâșiei Gaza, reflectă disperarea și nevoia de a pune capăt „războiului” pentru a permite recuperarea ostaticilor și revenirea la o viață normală.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;