Descoperirea Rezistenței la Cancer a Lupilor Mutanți din Cernobîl: Implicații pentru Medicină și Astronautică

Descoperirea Rezistenței la Cancer a Lupilor Mutanți din Cernobîl: Implicații pentru Medicină și Astronautică

Într-un colț uitat de lume, Zona de Excludere Cernobîl (CEZ), viața și-a găsit un drum neașteptat. De la catastrofa nucleară din 1986, care a evacuat peste 100.000 de oameni și a contaminat vasta arie de 2.500 de kilometri pătrați, natura a preluat controlul. Aici, lupii mutanți au devenit subiectul unui studiu fascinant realizat de cercetătorii de la Universitatea Princeton din SUA, cu implicații profunde în lupta împotriva cancerului și protecția astronauților în spațiu.

Cara Love, biolog evoluționist și ecotoxicolog, a condus o echipă de cercetători în inima CEZ, unde au monitorizat mișcările lupilor printr-un sistem de coliere radio. Aceste dispozitive au oferit date în timp real despre locația lupilor și nivelul de radiații la care sunt expuși. Surprinzător, lupii par să trăiască cu o radiație de peste 11,28 millirem zilnic, mult peste limita considerată sigură pentru oameni.

Studiul a dezvăluit că lupii au un sistem imunitar modificat și secțiuni specifice ale genomului care par să contribuie la rezistența lor la cancer. Acest lucru a fost comparat cu pacienții care suferă de cancer și care sunt sub tratament cu radiații. În plus, cercetările asupra oamenilor au identificat mutații care cresc riscul de cancer, cum ar fi varianta genei BRCA. În contrast, cercetările lui Love sunt concentrate pe identificarea mutațiilor protectoare.

Pandemia și conflictele din Ucraina au împiedicat recent cercetările în teren, dar descoperirile din CEZ rămân vitale. Dr. Elaine Ostrander, genetician la Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman, subliniază potențialul acestor studii de a aduce noi perspective în prevenirea cancerului la oameni și de a dezvolta protecții pentru astronauți în condițiile dure ale spațiului cosmic.

Această descoperire a rezistenței la cancer a lupilor mutanți din Cernobîl nu este doar o fereastră către adaptările vieții în condiții extreme, ci și o sursă de inspirație pentru progresele științifice care ar putea salva vieți umane pe Pământ și în spațiu.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;