Demisia Ministrului Agriculturii din Ucraina în Miezul Acuzațiilor de Corupție

Demisia Ministrului Agriculturii din Ucraina în Miezul Acuzațiilor de Corupție

În contextul tensiunilor politice și al războiului continuu cu Rusia, Ucraina se confruntă acum și cu un scandal de corupție la cel mai înalt nivel guvernamental. Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a fost nevoit să-și prezinte demisia după ce a fost acuzat de procurori că a fost implicat în achiziția ilegală de terenuri de stat.

Solski, în vârstă de 44 de ani, a fost acuzat marți de procurorii ucraineni că a condus un grup implicat în achiziționarea ilegală de terenuri în valoare de milioane de euro. Mai precis, se vorbește despre suma de 291 de milioane de grivne (aproximativ 6,9 milioane de euro) și o tentativă de a obține ilegal proprietăți în valoare de 190 de milioane de grivne (circa 4,5 milioane de euro) între anii 2017 și 2021, perioadă în care Solski lucra ca avocat.

În fața acestor acuzații, Solski a optat pentru un gest de transparență, prezentându-și demisia în mod public, printr-o notă scrisă de mână distribuită pe rețelele de socializare. Președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefanciuk, a confirmat primirea demisiei, specificând că aceasta va fi analizată într-una dintre următoarele sesiuni ale plenului.

Solski, care deține mai multe afaceri agricole și este considerat unul dintre cei mai bogați oficiali ucraineni, își susține nevinovăția și așteaptă decizia parlamentului. A fost ales în parlamentul ucrainean în 2019 și a devenit ministru al agriculturii în martie 2022, într-un moment critic, la scurt timp după începutul invaziei ruse.

Această situație vine în contextul în care Ucraina a fost zguduită de mai multe cazuri de corupție, inclusiv în cadrul ministerului apărării, iar președintele Volodimir Zelenski a promis că va aborda problema corupției după război. Demisia lui Solski este un semn al eforturilor continue de a combate corupția, chiar și în timpul conflictului armat cu Rusia.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;