Criza de tractoriști în România: Salarii mari și lipsa interesului tinerilor

Criza de tractoriști în România: Salarii mari și lipsa interesului tinerilor

Agricultura din România se confruntă cu o lipsă acută de tractoriști, în ciuda salariilor atractive care ajung până la 3.000 de euro. Fermierii sunt în dificultate deoarece nu reușesc să găsească personal calificat pentru a conduce tractoarele, chiar dacă salariile din domeniu sunt comparabile cu cele din Vest. În prezent, este nevoie de cel puțin 400 de tractoriști, dar tinerii nu par interesați de această meserie.

Salariile pentru tractoriști încep de la 3.000-4.000 de lei, dar pot ajunge la 14.000 de lei net pe lună, în funcție de utilajul manevrat, cu cele mai mari salarii oferite în regiunea Ardealului. Un studiu recent indică faptul că fermele se confruntă cu această criză deoarece tractoriștii mai în vârstă nu sunt familiarizați cu noile tehnologii, iar tinerii nu sunt atrași de acest sector. De asemenea, liceele agricole nu reușesc să pregătească suficient de bine elevii, care adesea doresc doar să completeze 12 clase fără a urma o carieră în agricultură.

România deține o suprafață agricolă totală de aproximativ 14,7 milioane de hectare, din care 10 milioane sunt terenuri arabile. Situația actuală pune presiune pe sectorul agricol, esențial pentru economia țării, și ridică semne de întrebare cu privire la viitorul acestui domeniu vital.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;