Condamnări în Rusia: Doi studenţi afiliaţi organizaţiei lui Navalnîi primesc pedepse cu închisoarea

Condamnări în Rusia: Doi studenţi afiliaţi organizaţiei lui Navalnîi primesc pedepse cu închisoarea

Într-o perioadă tensionată caracterizată de represiuni politice în Rusia, doi tineri, Alina Olehnovici și Ivan Trofimov, au fost condamnați la trei ani și jumătate de închisoare pentru legăturile lor cu organizația opozantului Aleksei Navalnîi, declarată "extremistă" de autoritățile ruse. Verdictul a fost emis de Tribunalul Horoşiovski din Moscova, marcând un nou capitol în lunga serie de acțiuni împotriva susținătorilor lui Navalnîi.

Alina și Ivan, amândoi studenți la arte în cadrul unei instituții afiliate Școlii de Înalte Studii Economice din Moscova, au fost inițial arestați în iulie 2023, pentru ca apoi să fie plasați în detenție provizorie. Acuzațiile care au dus la condamnarea lor se referă la participarea la activitățile unei organizații considerate ilegale, cu pedepse care pot ajunge până la șase ani de închisoare.

Cazul lor vine în urma unei serii de evenimente care au zguduit scena politică din Rusia. După o otrăvire cu noviciok, de care Navalnîi îl acuza pe Vladimir Putin și FSB-ul, opozantul s-a întors în ianuarie 2021 la Moscova, unde a fost arestat și ulterior condamnat la pedepse din ce în ce mai aspre, înainte de a deceda într-o închisoare din Arctica la 16 februarie.

Deși majoritatea colaboratorilor lui Navalnîi au părăsit Rusia pentru a evita persecuția, un număr de activiști au ales să rămână, confruntându-se cu sentințe severe. Acest caz subliniază riscul pe care îl presupune opoziția politică în Rusia și intensificarea măsurilor represive împotriva celor care îndrăznesc să conteste regimul lui Putin.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;