Casa Albă Inițiază Crearea unui Standard de Timp Lunar pentru Misiunile Spațiale

Casa Albă Inițiază Crearea unui Standard de Timp Lunar pentru Misiunile Spațiale

Într-o mișcare fără precedent, Casa Albă a dat mandat NASA să dezvolte un standard de timp unificat pentru Lună, în contextul unei competiții spațiale crescânde între națiuni și entități private. Acest demers, anunțat de Reuters, este văzut ca un pas esențial pentru stabilirea normelor internaționale în spațiu și vine înaintea planurilor ambițioase ale NASA de a trimite astronauți pe suprafața lunară prin programul Artemis și de a construi o bază lunară permanentă.

Diferențele de gravitație între Lună și Pământ influențează desfășurarea timpului, ceea ce face necesară existența unui timp lunar coordonat (LTC) pentru a asigura precizia necesară în misiunile spațiale. „Același ceas pe care îl avem pe Pământ s-ar mișca cu o viteză diferită pe Lună”, explică Kevin Coggins, șeful departamentului de comunicații spațiale și navigație al NASA.

Lipsa unui standard de timp comun ar putea conduce la erori în comunicații și sincronizare, punând în pericol transferurile de date și localizarea precisă pe Lună sau în orbita acesteia. În medie, un ceas terestru ar pierde aproximativ 58,7 microsecunde pe zi lunară – o discrepanță care, deși pare infimă, poate avea implicații majore în operațiunile spațiale.

Prin stabilirea unui LTC, NASA și alte agenții spațiale vor putea asigura sincronizarea precisă între Pământ, sateliții lunari, bazele de pe Lună și astronauți, similar cu ceasurile atomice de la Observatorul Naval al SUA care coordonează timpul pe Pământ.

Arati Prabhakar, șeful Biroului de politică științifică și tehnologică al Casei Albe (OSTP), a subliniat importanța acestui efort și a solicitat un plan detaliat până la sfârșitul anului 2026. Cu această inițiativă, SUA își propune să fie în fruntea stabilirii standardelor care vor defini viitorul explorării și colonizării spațiale.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;