Carles Puigdemont, Determinat să Revigoreze Lupta pentru Independența Cataloniei

Carles Puigdemont, Determinat să Revigoreze Lupta pentru Independența Cataloniei

Carles Puigdemont, fostul lider al Cataloniei și figura emblematică a mișcării separatiste, a făcut un anunț surprinzător care a resuscitat discuțiile despre independența regiunii. În ciuda riscului de arestare, Puigdemont a declarat că va candida din nou la alegerile regionale din 12 mai, cu scopul de a prelua conducerea Cataloniei și de a finaliza procesul de independență început în 2017.

Într-un discurs vibrant în orașul francez Elne, Puigdemont a subliniat determinarea sa de a reveni în Spania și de a-și relua rolul în politica catalană, afirmând că, în cazul în care va câștiga, va pune capăt exilului său și va participa la sesiunea parlamentară. Fondatorul partidului separatist Junts, Puigdemont este urmărit penal pentru rolul său în referendumul din 2017, care a fost declarat ilegal de instanțele spaniole.

Situația sa juridică ar putea fi însă schimbată de legea de amnistie propusă de guvernul socialist al prim-ministrului Pedro Sanchez, care se află în curs de adoptare în parlamentul spaniol. Această lege, controversată și criticată de unele sectoare ale societății spaniole, inclusiv de Consiliul General al Magistraturii, ar putea duce la retragerea acuzațiilor împotriva lui Puigdemont.

Sondajele arată că socialiștii sunt în prezent favoriți să preia conducerea regiunii de la separatiști, dar candidatura lui Puigdemont ar putea schimba dinamica politică. În acest context, el a subliniat că "Catalonia de astăzi este diferită" și că a învățat din greșelile trecutului, pregătit să ofere alegătorilor o "alegere decisivă" între statutul de regiune spaniolă obișnuită și lupta pentru independență.

Cu aceste declarații, Puigdemont își reafirmă angajamentul față de cauza separatistă și își asumă un rol activ în viitoarea campanie electorală, chiar și din poziția sa actuală de europarlamentar. Ochii lumii se vor îndrepta din nou spre Catalonia, unde lupta pentru independență pare să fie revigorată.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;