Vandalism în numele artei: "Originea lumii" de Courbet, atacată la Centrul Pompidou-Metz

Vandalism în numele artei: "Originea lumii" de Courbet, atacată la Centrul Pompidou-Metz

Unul dintre cele mai îndrăznețe tablouri din istoria artei, "Originea lumii" de Gustave Courbet, a fost recent ținta unui act de vandalism la Centrul Pompidou-Metz, în Franța. Alături de acesta, alte patru opere de artă au fost afectate, iar una a fost chiar furată, într-un gest controversat care a stârnit indignare în rândul comunității artistice și al autorităților.

Într-o acțiune intitulată "On ne sépare pas la femme de l'artiste" (Nu separăm femeia de artistă), două femei au aplicat etichete cu mesajul "MeToo" pe celebra lucrare a lui Courbet și pe o operă a lui Valie Export, semnalând astfel lupta împotriva violenței și discriminării sexuale. Ancheta deschisă de autorități include acuzații de "deteriorare sau deteriorare de bunuri culturale comise în grup" și "furt de bunuri culturale în grup".

Primarul din Metz, François Grosdidier, și-a exprimat șocul și indignarea față de acest act pe care l-a numit "criminal", reprezentând un atac la adresa unei opere majore a patrimoniului cultural. Artista franco-luxemburgheză Deborah de Robertis, cunoscută pentru provocările sale artistice anterioare, a descris incidentul ca un "gest de reapropiere", însă acest punct de vedere nu a fost împărtășit de oficialii francezi.

Pictura "Originea lumii", o reprezentare explicită a corpului feminin, a fost comandată în 1866 de Khalil-Bey și a trecut prin mâinile mai multor proprietari, inclusiv psihanalistul Jacques Lacan, înainte de a ajunge în colecția Muzeului d'Orsay. De-a lungul timpului, opera a provocat numeroase reacții și a fost subiectul unor gesturi artistice, cum ar fi performanța lui De Robertis din 2014 la Muzeul d'Orsay.

În contextul recentelor atacuri asupra operelor de artă, inclusiv incidente la Muzeul Luvru și Château de Versailles, comunitatea artistică și autoritățile încearcă să găsească un echilibru între libertatea de expresie și protejarea patrimoniului cultural.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;