Tragicul sfârșit al poetului Lev Rubinstein, critic al Kremlinului, lovit mortal de o mașină pe trecerea de pietoni

Tragicul sfârșit al poetului Lev Rubinstein, critic al Kremlinului, lovit mortal de o mașină pe trecerea de pietoni

Într-o zi tristă pentru lumea literară și pentru opoziția rusă, poetul și disidentul Lev Rubinstein a fost ucis într-un accident de circulație în Moscova. Fiica poetului, Maria, a confirmat vestea decesului pe blogul personal, marcând sfârșitul unei vieți dedicate artei și libertății de exprimare.

Pe data de 8 ianuarie, Lev Rubinstein, în vârstă de 76 de ani, a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada pe o trecere de pietoni din apropierea locuinței sale. Incidentul a avut loc pe strada Obraztsova, iar poetul a fost internat în stare gravă la Institutul Sklifosovski din Moscova, unde a rămas în comă până la deces.

Autoritățile moscovite au indicat că șoferul mașinii care l-a lovit pe Rubinstein nu a încetinit la trecerea de pietoni, iar acesta avea un istoric de 19 încălcări ale regulilor de circulație în ultimele 12 luni. Această tragedie subliniază pericolele la care sunt expuși pietonii în traficul urban și consecințele neglijenței la volan.

Lev Rubinstein, născut la Moscova în 1947, a fost o figură emblematică a scenei literare și culturale rusești. A lucrat ca bibliotecar universitar și a fost unul dintre fondatorii mișcării „conceptualiste” de la Moscova în anii '70, o mișcare care a criticat și s-a opus doctrinei oficiale a realismului socialist. Creativitatea sa s-a manifestat prin genul „textul pe foaie”, o combinație între poezie și teatru care a zdruncinat societatea sovietică de la acea vreme.

După destrămarea URSS, Rubinstein a continuat să fie o voce puternică în opoziție, criticând represiunea Kremlinului împotriva comunității LGBT și intervențiile militare în Ucraina. A fost un apărător al drepturilor omului și al libertății de exprimare, iar moartea sa constituie o pierdere dureroasă pentru toți cei care îl admirau și îi susțineau cauza.

Comunitatea internațională îl va aminti pe Lev Rubinstein nu doar ca pe un mare poet, ci și ca pe un luptător pentru dreptate și adevăr. Moartea sa ne reamintește că viața este fragilă și că trebuie să prețuim fiecare voce care se ridică împotriva opresiunii și a nedreptății.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;