Taximetriștii din România Se Unesc în Protest pentru Drepturi Echitabile în Transport

Taximetriștii din România Se Unesc în Protest pentru Drepturi Echitabile în Transport

Taximetriștii din România au luat cu asalt Piața Constituției din București, într-o demonstrație de forță și solidaritate. Peste 600 de taxiuri, venite atât din capitală cât și din restul țării, au participat la protestul organizat de Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), în zilele de 26, 27 și 28 februarie 2024.

Scopul principal al acestei acțiuni este de a solicita Guvernului României să modifice, în regim de urgență, Legea 204/2019 (OG49/2019) care reglementează transportul alternativ. Taximetriștii revendică drepturi echitabile și condiții de concurență corecte în raport cu platformele de transport alternativ.

Printre revendicările cheie se numără:

- Limitarea emiterii copiilor conforme pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, pentru a proteja calitatea vieții și a mediului, a reduce aglomerația traficului și poluarea în marile orașe, și pentru a asigura predictibilitate economică în acest sector;

- Interzicerea emiterii copiilor conforme pentru autovehiculele deținute de operatori sub contract de comodat sau închiriere și stabilirea unui prag de autorizare pentru vechimea mașinii la 5 ani la prima autorizare, cu un maximum de 10 ani;

- Interzicerea colantării sau aplicarea regulamentelor locale privind reclamele pe autoturismele afiliate platformelor digitale, și introducerea ecusoanelor pe portierele spate pentru identificarea operatorului; - Eliminarea tarifului dinamic, considerat o practică înșelătoare, conform recomandărilor Consiliului Concurenței;

- Respectarea articolului 6 din Legea 204/2019 privind fiscalizarea curselor și comisioanelor prin intermediul unei entități fiscale înregistrate la ONRC, cu suspendarea avizului tehnic până la conformare legală.

Protestul nu este menit să pună presiune pe factorii decizionali, ci să sublinieze necesitatea unor ajustări legislative care să asigure un climat concurențial corect. Reprezentanții ANPOTRT au solicitat o întâlnire de urgență cu Prim-ministrul Marcel Ciolacu pentru a discuta aceste chestiuni.

Într-o mișcare de transparență și organizare, Primăria Municipiului București a emis un Protocol pentru desfășurarea adunării publice, stabilind numărul maxim de autovehicule inscripționate TAXI care pot participa la protest.

Taximetriștii își exprimă speranța că vocea lor va fi auzită, iar dreptatea în domeniul transportului va prevala, asigurând astfel condiții de muncă corecte și servicii de calitate pentru cetățeni.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;