Solidaritatea NATO și Angajamentul SUA: Administrația Biden Susține Articolul 5 în Fața Provocărilor

Solidaritatea NATO și Angajamentul SUA: Administrația Biden Susține Articolul 5 în Fața Provocărilor

Administrația președintelui american Joe Biden își reafirmă angajamentul ferm față de Articolul 5 al Tratatului NATO, în ciuda provocărilor și sugestiilor aduse de fostul președinte Donald Trump și consilierii săi. În cadrul unei conferințe de presă, Yuri Kim, un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat al SUA, a subliniat importanța respectării obligațiilor reciproce de către toți aliații NATO.

În lumina declarațiilor lui Trump, care a pus la îndoială angajamentul SUA de a apăra aliații care nu își îndeplinesc obiectivele financiare pentru apărare, Kim a reiterat că administrația actuală rămâne neclintită în susținerea principiului solidarității din cadrul Alianței. Ea a amintit angajamentul luat acum 10 ani în Ţara Galilor, conform căruia fiecare țară membră NATO ar trebui să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, cu 20% din această sumă destinată investițiilor de capital.

Yuri Kim a evidențiat că aproape 20 de aliați sunt pe cale să își onoreze aceste angajamente până la summitul de la Washington din luna iulie a acestui an, iar în ultimii trei ani fiecare aliat și-a mărit cheltuielile pentru apărare. Aceasta sugerează că, în ciuda retoricii lui Trump, aliații au înțeles mesajul și acționează în consecință.

Articolul 5 al Tratatului NATO este piatra de temelie a Alianței, prevederea că un atac împotriva unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor. În timp ce NATO își propune ca fiecare țară membră să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare, nu toate cele 31 de state membre ating acest obiectiv, iar nu există o obligație juridică care să le constrângă să îl îndeplinească.

Declarațiile lui Yuri Kim vin într-un moment în care tensiunile geopolitice și incertitudinea privind viitorul Alianței sunt în creștere, subliniind importanța coeziunii și solidarității între membrii NATO în fața amenințărilor externe.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;