Sinodul BOR îl judecă pe ÎPS Teodosie pentru răzvrătire și indisciplină: Controverse și insistențe pentru Mitropolia Tomisului

Sinodul BOR îl judecă pe ÎPS Teodosie pentru răzvrătire și indisciplină: Controverse și insistențe pentru Mitropolia Tomisului

Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, se confruntă cu o situație fără precedent în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Joi, Sinodul BOR, prezidat de Patriarhul Daniel, îl va judeca pentru acte de răzvrătire și indisciplină, în contextul insistențelor sale repetate de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie, o solicitare respinsă inițial încă din 2003.

Această încercare de promovare a fost considerată de Cancelaria Sfântului Sinod ca fiind o încălcare a ordinii statutare a Bisericii, având în vedere că o mitropolie este de obicei constituită din mai multe eparhii, iar Arhiepiscopia Tomisului nu îndeplinește aceste criterii. În plus, niciuna dintre eparhiile învecinate nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, fapt care adaugă greutate acuzațiilor aduse lui Teodosie.

Înainte de judecată, ÎPS Teodosie a făcut un apel la credincioși să se roage pentru el și pentru membrii Sinodului, pentru a avea "cuget bun" și pentru ca deciziile luate să fie "după voia lui Dumnezeu". Totodată, a mulțumit celor care au răspuns chemării sale la post și rugăciune în semn de susținere pentru cauza Mitropoliei Tomisului.

Controversele nu se opresc aici. ÎPS Teodosie este cunoscut pentru declarațiile sale care au stârnit dezbateri în spațiul public, inclusiv în timpul pandemiei de COVID-19, când a contestat măsurile impuse de autorități și a fost sancționat pentru organizarea unor slujbe în condiții interzise de lege.

În ciuda acestor provocări, Arhiepiscopia Tomisului și-a exprimat în mod repetat ascultarea față de Patriarhul Daniel și Sinodul BOR, menționând că "zbaterile" de a provoca un conflict între cele două entități sunt "nepotrivite și lipsite de temei".

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române are sarcina dificilă de a lua o decizie în această situație delicată, care implică nu doar aspecte administrative și statutare, dar și tensiuni care au răsunet în întreaga comunitate ortodoxă.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;