Rusia în Doliu: Atac Terorist la Moscova în Contextul Istoric al Violentelor Decenii

Rusia în Doliu: Atac Terorist la Moscova în Contextul Istoric al Violentelor Decenii

Într-o seară de vineri, liniștea a fost spulberată în Crocus City Hall, o sală de concerte situată în apropierea Moscovei, când mai mulți bărbați îmbrăcați în haine de camuflaj au deschis focul asupra mulțimii adunate pentru un concert al trupei rock Piknik. Incidentul a declanșat un incendiu violent, care a dus la prăbușirea parțială a tavanului și a afectat și fațada clădirii. Intervenția autorităților a inclus elicoptere pentru stingerea flăcărilor, iar bilanțul tragic a fost de cel puțin 40 de morți și peste 100 de răniți, potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Acest atac terorist, pe care Comitetul de Investigații al Federației Ruse l-a catalogat drept unul dintre cele mai grave din ultimii ani, nu este un eveniment izolat în istoria recentă a Rusiei. De-a lungul ultimelor două decenii, capitala rusă a fost zguduită de o serie de atacuri sângeroase, multe dintre ele revendicate de grupări teroriste, inclusiv Statul Islamic și separatiștii ceceni.

De exemplu, în decembrie 2013, o femeie kamikaze s-a detonat într-o gară din Volgograd, ucigând 17 persoane. A doua zi, un alt atac a avut loc într-un troleibuz din același oraș, rezultând în 10 morți și 20 de răniți. În ianuarie 2011, un atentat sinucigaș a avut loc pe aeroportul Domodedovo din Moscova, soldându-se cu peste 30 de decese.

Reacțiile din partea oficialilor ruși au fost ferme. Dmitri Medvedev a transmis un mesaj pe Telegram, afirmând că „niciun tribunal și nicio anchetă nu vor ajuta”, și că „toți aceștia trebuie găsiți și distruși fără milă ca teroriști”. De cealaltă parte, Ucraina a negat orice implicare, iar Legiunea Libertatea Rusiei, un grup de luptători ruși anti-Kremlin, a respins acuzațiile că ar fi avut legătură cu atacul.

La nivel internațional, reacțiile au variat, de la condamnarea fermă a atacului de către ONU și Casa Albă, până la criticile Rusiei față de declarația considerată „prea slabă” a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

În timp ce lumea își exprimă îngrijorarea și solidaritatea față de victimele atacului, imaginile și relatări ale martorilor oculari oferă o perspectivă tulburătoare asupra groazei trăite în timpul atacului.

Pe măsură ce bilanțul victimelor crește și investigațiile continuă, atacul de la Moscova se adaugă listei lungi de violențe care au marcat istoria recentă a Rusiei, reamintind lumii întregi de vulnerabilitatea în fața terorismului și de durerea profundă pe care astfel de acte o provoacă.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;