Preotul Alexei Uminsky, sancționat de Biserica Ortodoxă Rusă pentru refuzul de a susține războiul

Preotul Alexei Uminsky, sancționat de Biserica Ortodoxă Rusă pentru refuzul de a susține războiul

Preotul Alexei Uminsky, cunoscut pentru oficierea funeraliilor fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov, se confruntă cu excluderea din Biserica Ortodoxă Rusă după ce a refuzat să citească o rugăciune impusă de Patriarhul Kirill, care cere victoria Rusiei asupra Ucrainei. Această situație reflectă tensiunile interne din cadrul bisericii, care se aliniază cu poziția oficială a Kremlinului în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

Alexei Uminsky, care a servit ca preot principal al Bisericii Sfânta Treime dătătoare de viață din Moscova timp de trei decenii, este cea mai recentă și semnificativă țintă a represiunilor bisericești. Decizia de excludere a venit după ce Uminsky a exprimat în mod public opinii contrare războiului, promovând rugăciuni pentru pace și subliniind incompatibilitatea între limbajul conflictului și liturghia bisericească.

Expertă în Biserica Ortodoxă Rusă, Ksenia Luchenko, a subliniat că verdictul împotriva lui Uminsky este discutabil, având în vedere că rugăciunea controversată nu a fost aprobată de Sfântul Sinod, cel mai înalt organism al bisericii. Criticii văd în această acțiune o dovadă a concentrării puterii în mâinile Patriarhului Kirill și o încălcare a statutului bisericii.

Comunitatea creștină a reacționat la decizia tribunalului bisericesc, cu peste 11.000 de credincioși semnând o scrisoare deschisă în sprijinul lui Uminsky. Aceștia descriu decizia ca fiind o tragedie pentru mulți credincioși, precum și pentru cei care depind de sprijinul spiritual al preotului, inclusiv copiii grav bolnavi și persoanele fără adăpost.

Într-un climat în care Biserica Ortodoxă Rusă pare să se alinieze strâns cu politica de stat, cazul lui Uminsky ar putea deschide discuții mai ample despre rolul religiei în societate și despre libertatea de expresie în cadrul instituțiilor religioase.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;