Negocieri în UE pentru Reglementarea Importurilor de Cereale Ucrainene în Contextul Concurenței Agricole

Negocieri în UE pentru Reglementarea Importurilor de Cereale Ucrainene în Contextul Concurenței Agricole

Uniunea Europeană se confruntă cu provocări semnificative în sectorul agricol, pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina. Într-un efort de a echilibra sprijinul acordat Ucrainei cu protejarea fermierilor europeni, statele membre UE și Parlamentul European au intrat în negocieri pentru a limita importurile de cereale ucrainene, care au dus la scăderea prețurilor și la acuzații de concurență neloială.

Într-o serie de discuții care au început marți seara, ambasadorii UE au convenit să ia în considerare restricții asupra volumului de cereale importate din Ucraina. Această mișcare vine ca răspuns la îngrijorările fermierilor europeni care se confruntă cu o prăbușire a prețurilor, în special în țările vecine Ucrainei, cum ar fi Polonia. Produsele ucrainene sunt acuzate că nu respectă anumite norme comunitare, ceea ce întreține o concurență pe care mulți o consideră neloială.

Comisia Europeană a propus inițial o prelungire a scutirii de taxe vamale pentru anumite produse agricole ucrainene, dar cu introducerea unor "măsuri de salvgardare" pentru a limita importurile de carne de pasăre, ouă și zahăr. Parlamentul European a solicitat ca această plafonare să se extindă și la cereale și miere, pe baza unei medii de trei ani pentru a determina volumele maxime permise.

Această propunere a fost inițial acceptată de statele membre, dar trebuie acum să fie supusă unui compromis între Consiliul UE și Parlament. Scopul este de a găsi un echilibru între susținerea economiei ucrainene și protejarea fermierilor europeni.

Pe lângă aceste măsuri, UE lucrează și pentru a redirecționa produsele agricole ucrainene către piețele lor tradiționale din Africa și Orientul Mijlociu, care au fost afectate de conflict. De asemenea, Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, intenționează să propună restricții împotriva importurilor de produse agricole din Rusia, ca parte a sancțiunilor impuse de blocul comunitar.

Negocierile sunt în curs, iar un acord trebuie să fie atins înainte de expirarea actualului regim de scutiri vamale la începutul lunii iunie, pentru a asigura continuitatea sprijinului pentru Ucraina și, în același timp, pentru a proteja interesele fermierilor europeni.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;