NATO intensifică capacitățile de mobilizare în fața amenințării ruse și lansează o misiune de asistență pentru Ucraina

NATO intensifică capacitățile de mobilizare în fața amenințării ruse și lansează o misiune de asistență pentru Ucraina

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a anunțat că poate mobiliza rapid peste 300.000 de soldați, depășind astfel obiectivul inițial stabilit. Acest angajament vine în contextul creșterii tensiunilor cu Rusia în Europa, în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022. Planurile de apărare elaborate la summitul NATO de la Vilnius sunt în curs de verificare în fiecare stat membru pentru a asigura capacitatea de implementare rapidă în caz de conflict.

În plus, alianța a aprobat o misiune de instruire și asistență militară pentru Ucraina, numită „Asistenţă de Securitate şi Instruire NATO pentru Ucraina” (NATO Security Assistance and Training for Ukraine - NSATU). Această inițiativă marchează prima coordonare oficială a ajutorului militar pentru Ucraina sub egida NATO, înlocuind coordonarea anterioară realizată prin Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA.

Propunerea acestei misiuni face parte dintr-un plan mai amplu de angajament pe termen lung față de Ucraina, propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a îndemnat statele membre să contribuie cu cel puțin 40 de miliarde de euro anual pentru asistența militară a Ucrainei, subliniind importanța distribuirii echitabile a responsabilităților financiare între aliați.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;