Marea Britanie a ieșit din recesiune cu cea mai mare creștere economică din ultimii trei ani

Marea Britanie a ieșit din recesiune cu cea mai mare creștere economică din ultimii trei ani

Economia Marii Britanii a înregistrat o creștere de 0,6% în primul trimestru al anului 2024, cea mai mare creștere din ultimii aproape trei ani, depășind astfel așteptările economiștilor și punând capăt recesiunii tehnice în care intrase țara. Această evoluție pozitivă a fost confirmată vineri de Oficiul Național de Statistică, marcând o cotitură importantă pentru economia britanică, care se confruntase cu două trimestre consecutive de contracție economică în a doua jumătate a anului 2023.

Premierul Rishi Sunak a salutat aceste cifre, în timp ce Partidul Laburist din opoziție a criticat guvernul pentru interpretarea datelor economice. În ciuda dezacordurilor politice, creșterea economică a depășit previziunile sondajului Reuters, care anticipa o expansiune de doar 0,4% în perioada ianuarie-martie.

Banca Angliei (BoE) a menținut dobânda cheie la 5,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, dar și-a exprimat optimismul cu privire la scăderea inflației, care ar putea permite reducerea ratelor dobânzilor în viitor. Inflația din Marea Britanie a scăzut ușor în martie, la 3,2% în ritm anual, însă rămâne peste ținta de 2% stabilită de Banca Angliei.

Creșterea economică a fost susținută de performanțe bune în sectoare precum comerțul cu amănuntul, transportul public, transportul rutier și sănătatea, precum și de o producție robustă de automobile. Cu toate acestea, Marea Britanie înregistrează una dintre cele mai lente recuperări de pe urma pandemiei de coronavirus din grupul G7, cu o economie care era cu doar 1,7% mai mare decât nivelul de la sfârșitul anului 2019, înainte de pandemie.

Economiștii așteaptă ca creșterea să continue pentru restul anului, susținută de un context economic mai favorabil, deși există îngrijorări privind slăbiciunea continuă a creșterii productivității și posibilitățile reduse de creștere a nivelului de ocupare a forței de muncă. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut pentru prima dată în ultimii doi ani în primul trimestru, cu 0,4%, dar a fost cu 0,7% mai mic decât în anul precedent, subliniind presiunea continuă asupra nivelului de trai.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;