Joe Biden și comunitatea internațională solicită precauție în potențiala ofensivă asupra Rafah pentru protejarea civililor

Joe Biden și comunitatea internațională solicită precauție în potențiala ofensivă asupra Rafah pentru protejarea civililor

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, împreună cu lideri internaționali, a făcut apel la Israel să evite o ofensivă militară în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, până când nu va fi elaborat un plan concret pentru protejarea civililor. În contextul în care aproximativ 1 milion de persoane s-au refugiat în Rafah din cauza conflictului, Biden a subliniat importanța protejării vieților nevinovate și a cerut o încetare a focului imediată și permanentă.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat că o astfel de acțiune ar putea duce la o nouă catastrofă umanitară, subliniind necesitatea asigurării ajutorului umanitar pentru populația afectată. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a ordonat armatei să pregătească o ofensivă, dar a fost criticat pentru lipsa unui plan de protecție a civililor.

Administrația SUA, prin vocea lui John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională, a reiterat preocupările privind siguranța civililor și a subliniat că orice operațiune majoră trebuie să fie precedată de evacuarea acestora. Armata israeliană, prin generalul Herzl Halevi, a indicat că se pregătesc planuri pentru evacuarea civililor înainte de orice acțiune militară.

Eforturile diplomatice continuă, cu discuții între CIA, Mossad și lideri din Qatar și Egipt, pentru a negocia un armistițiu temporar care ar putea deveni definitiv. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a menționat eforturile intense pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza.

Situația din Rafah rămâne tensionată, iar comunitatea internațională urmărește îndeaproape evoluțiile, îndemnând la precauție și la o abordare care să minimizeze suferința populației civile.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;